אזרחות ישראלית – מה צריך לעשות בשביל לקבל אזרחות?

passport

עבורנו, כל מי שנולד בישראל או עלה לכאן במסגרת חוק השבות, הרעיון של אזרחות הוא מאוד פשוט וברור. אנחנו מקבלים את הזכות להיות אזרחי מדינת ישראל מעצם זה שנולדנו כאן ויש לנו הורים בעלי אזרחות ישראלית, או מעצם זה שעלינו לארץ בתור יהודים שרוצים לחיות במדינה יהודית.

אך הנושא של אזרחות ישראלית הוא מורכב, כאשר מדובר על מי שאיננו שייך לשתי הקבוצות הנ"ל. בעיקרון, כל הנושא של אזרחות לאומית הוא לא פשוט. כל מדינה קובעת כללים שמתאימים עבורה. כך למשל, ארצות הברית קבעה שכל מי שנולד בשטח מקבל אזרחות אמריקאית. לעומת זאת במדינות אירופאיות רבות, צריך להוכיח קשר משפחתי או אחר למקום.

כיצד פועלת מדינת ישראל בתחום?

מדינת ישראל, כידוע, היא מדינת הלאום של העם היהודי וכך היא מגדירה את עצמה. על כן, היא בוחרת להיות בית לכל היהודים או מי שמגדיר את עצמו כיהודי. לכן היא מוכנה לקלוט יהודים מכל רחבי העולם, אף על פי שרובם לא היו מעולם בישראל לפני כן.

יחד עם זאת, המדינה לא מוכנה להעניק לכל אדם אזרחות ישראלית ולו מהסיבה הפשוטה, היא איננה רוצה שמי שאיננו יהודי יעבור להתגורר בישראל, מה שעלול לפגוע במאזן הדמוגרפי. צריך לזכור, כשמדברים על אזרחות, הרי שזה כולל סט של זכויות, כגון, הצבעה בבחירות, זכות לדרכון, זכויות סוציאליות ועוד.

כיצד אפשר לקבל אזרחות ישראלית

בעיקרון, ישנם מספר תנאים שיכולים לאפשר גם למי שאיננו יהודי או חוק השבות איננו תקף לגביו, לקבל אזרחות. למשל, אם מדובר באדם זר שחי בישראל למעלה משלוש שנים (הכוונה לשלוש השנים האחרונות), וכן, מי שנכנס לישראל על בסיס קשר נישואין (קרי, נשוי לישראלי או ישראלית).

המדינה, במקרים מסוימים, גם מוכנה להעניק אזרחות לגורמים מסוימים שהיא מעוניינת שיישארו להתגורר בשטחה. למשל, לא פעם ספורטאים בקבוצות כדורגל או כדורסל, זוכים לאזרחות ישראלית (תחת תהליך של התאזרחות), מתוך כוונה שימשיכו לשחק בישראל ואף לייצג אותה דרך הנבחרת הלאומית.

מה נדרש בשביל לקבל אזרחות

ישנה חלוקה, בין מה שנדרש מבחינה מעשית לבין מה שנדרש מבחינה בירוקרטית. מי שרוצה לקבל אזרחות ישראלית, חייב ללמוד עברית, להשתקע בישראל ולהוכיח רצינות. כלומר, הוא צריך להוכיח שאכן מרכז החיים שלו בישראל ואין לו כוונה לעזוב. זאת על מנת שלא ייעשה שימוש באזרחות לצרכים אחרים.

מבחינה בירוקרטית, הרי שיש לפנות אל עורך דין שמתמחה בנושאים של הגירה ואזרחות, הוא ידע לעבוד מול משרד הפנים, להגיש את הבקשה וכן את המסמכים הנדרשים לקבלת אזרחות. למדינה יש זכות מלאה לדחות את הבקשה ואף להורות על גירוש. יחד עם זאת, אם התנאים מתמלאים במלואם, אז אין סיבה שהבקשה לא תתקבל.