שימוע פלילי – מה זה אומר בעצם?

שימוע פלילי

מי שעוקב אחרי מהדורות החדשות בשנה האחרונה, שמע לא פעם את הביטוי "שימוע" בעיקר בהקשר לאנשי ציבור או גורמים אחרים, מפורסמים, אשר עוברים תהליך של שימוע לפני שנקבע סופית האם להגיש נגדם כתב אישום או לא. 

אך האמת היא, שכל חשוד בעבירה פלילית שמוחלט להגיש נגדו כתב אישום, זכאי לקבל שימוע פלילי. הרעיון הוא, שגם אחרי שהחקירה נגמרת והפרקליטות ביחד עם היועץ המשפטי מגיעים להחלטה בעניינו, הרי שזכותו של החשוד לקבל אפשרות לומר את דבריו, להציג את טיעוניו אל מול כתב החשדות נגדו, קרי כתב האישום. בצורה כזו, הוא יוכל אולי לשכנע את התביעה שלא להגיש נגדו כתב אישום, להסיר עבירות מסוימות או להפחית בחומרתן. מה שכמובן יאפשר לנו לקבל עונש קל יותר, במידה ויימצא אשם בבית משפט. 

לפני שנסביר כיצד מתבצע תהליך כזה, צריך להבין מדוע הוא מתבצע בהליך פלילי. ההסבר הוא פשוט, זהו תהליך בו המדינה, דרך הפרקליטות והיועץ המשפטי, הם אלה שתובעים את החשוד. בתביעות אזרחיות, לא מדובר על עבירות שמובילות למאסר, והן מתבצעות על ידי גורמים שאינם המדינה, ולכן אין צורך ואי אפשר לבצע הליך של שימוע. 

כיצד מתבצע תהליך של שימוע

שימוע פלילי מתבצע באופן הבא. הפרקליטות מעבירה את כתב החשדות לחשוד ומודיעה לו שבכוונתה להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע. הוא יכול לוותר על הליך השימוע והוא יכול לבקש לקיים אותו. 

במידה והוא מחליט לקיים אותו, אז בא כוחו, קרי עורך דינו יגיע אל משרדי התביעה ושם הוא יוכל להציג בפני הפרקליטים שאחראים על התיק, את הטיעונים שלו בשביל שהם יבטלו את החלטתם או יקלו בה. 

צריך להדגיש, שלקראת השימוע, אמור לקבל עורך דינו של החשוד את כל חומר הראיות שקיים בידי הפרקליטות, זאת על מנת שהוא יוכל להתכונן לשימוע ולהציג טיעונים נגדיים למה שעומד לרשותם. מן הסתם, החומר אמור להיות מבוסס, והוא מצידו אמור להציג חומר מבוסס מספיק בשביל שיוכל להפריך את כל הטענות של התביעה כנגד הלקוח שלו.